Yhteisöterveys

Ilmastonmuutos vaikuttaa samalla alueella asuvien ihmisten yhteiseen terveyteen

Ilmaston lämpeneminen kuivattaa jo kuivia maita entisestään. Maaperän kuivuminen vaikeuttaa puhtaan juoma- ja kasteluveden saantia. Kuiva viljelymaa ja kasteluveden puute vähentää ruoan tuottoa, jolloin nälänhädän riski nousee.

Veden puute vaikuttaa myös viemäröintiin. Ilman kunnollista viemäröintiä ei voi olla kunnollista vessaa. Tällöin sairaudet leviävät. Puutteellisen hygienian seuraukset voisi ehkäistä pesemällä käsiä saippualla, mutta ilman vettä se ei ole mahdollista.

Kuivuminen vaikuttaa erityisen köyhien kehitysmaiden kansanterveyteen, sillä suurin osa kehitysmaista sijaitsee kuivilla alueilla. Ihmisten ja luonnon lisäksi vesipula vaikuttaa myös uhanalaisiin eläimiin.

Ilmaston muuttuessa taudit leviävät helpommin. Ihmiset pakenevat kuivuutta ja tulvia muuttamalla uusille alueille. Hyönteiset ja eläimet levittäytyvät isoimmille alueille. Näin kulkutaudit lisääntyvät maailmanlaajuisesti ja terveydenhuolto voi ruuhkautua, kun hoidettavia ihmisiä on lisää.

Ilmastonmuutoksen myötä myös luonnonvalon määrä vähenee, kun pilvisyys lisääntyy. Pimeneminen lisää masennusta varsinkin sellaisissa maissa, jossa on esimerkiksi pimeitä talvia. Näihin maihin kuuluu mm. Suomi. Pimeistä talvikuukausista johtuvaa masennusta kutsutaan myös kaamosmasennukseksi.